Bernoulli filtar


Filtar vode čiji se rad temelji na Bernoulli-jevom zakonu
Izvori vode (bunari, rijeke, jezera, mora) su prirodno onečišćeni, dok se onečišćenje industrijskih voda (rashladni mediji, procesne vode, …) generira tijekom primjene u proizvodnim pogonima. Dobar filtarski sustav karakterizira jednostavno konstrukcijsko rješenje, učinkovitost i pouzdani rad.

Krajem 80-tih godina prošlog stoljeća šveđanin Ulf Steiner i njegov razvojni tim konstruirali su samočisteći filtar za filtraciju rashladne morske vode, koja se i danas često koristi za hlađenje pločastih izmjenjivača topline. Zahvaljujući konstrukcijskom rješenju sa minimalnim brojem pokretnih (gibajućih) elementa i odabranoj kombinaciji materijala, dobiven je filtar izvanredne radne pouzdanosti, jednostavan za primjenu i održavanje.

Razvijena je porodica samočistećih filtera čiji se rad temelji na Bernulli-jevoj jednadžbi, pa je jednostavno tako i nazvan – Bernulli filtar.

Posebnost konstrukcije Bernulli filtra predstavlja disk prigrađen na klip pneumatskog cilindra. Iniciranjem pokretanja diska kroz filtarski element, na tom mjestu dolazi do povećanja brzine protoka i pada tlaka (Bernulijev zakon) pri čemu se mehaničke čestice, do tada zaglavljene u otvorima filtarskog elementa odvajaju i struje kroz otvoreni ventil ispiranja.
Postupak samočišćenja može biti iniciran padom tlaka u filtru, ili prema zadanom vremenskom intervalu, a sam proces filtracije i dobava čiste vode potrošaču se ne prekida.

slika1 slika2

Kućište filtra može biti izvedeno iz PVC-a, iz nehrđajučeg čelika ili iz polimernog kompozitnog materijala.

Filtri su razvijeni za kapacitete do 8400 m3/h i za priključke od NO 65 do NO 800. Filtarski elementi mogu biti izvedeni za finoću filtracije u rasponu od 100…2000 mm.

Primjena: energane, kemijska i petrokemijska industrija, postrojenja za hlađenje i grijanje, uzgoj riba, voća i povrća, …

Write a Reply or Comment